- Hidrasyonun Yararları
- Su İçmeyi Iyi mi Sürdürebilirsiniz?
- II. Hidrasyonun Önemi
- III. Ne Kadar Su İçmelisiniz?
- IV. Hidrasyon İçin İçilebilecek En İyi Sıvılar
- V. Hidrasyon ve Spor Performansı
- VI. Hidrasyon ve Kg Kaybı
- VII. Hidrasyon ve Esenlik
- Dehidratasyon: Emareleri ve Neticeleri
- IX. Susuz Kalmaktan Iyi mi Kaçınılır
İyi esenlik için hidrasyon eğer olmazsa olmazdır. Su, vücut ağırlığımızın %60'ından fazlasını oluşturur ve vücut sıcaklığını tanzim etmek, hücrelere gıda ve oksijen taşımak ve atık ürünleri uzaklaştırmak benzer biçimde birçok mühim vücut işlevinde rol oynar.
Susuz kaldığınızda vücudunuz muntazam çalışmaz. Bitkinlik, baş ağrısı, kas krampları ve kabızlık yaşayabilirsiniz. Ciddi durumlarda, susuzluk böbrek yetmezliğine, nöbetlere ve hatta ölüme yol açabilir.
Her gün içmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve ikliminiz benzer biçimde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmelisiniz.
Suya ayrıca, süt, meyve suyu ve çorba benzer biçimde öteki sıvılardan da hidrasyon alabilirsiniz. Sadece, soda ve spor içecekleri benzer biçimde şekerli içeceklerin tüketimini sınırlamak önemlidir, şundan dolayı bunlar kg alımına ve öteki esenlik problemlerine katkıda bulunabilir.
Hidrasyon sıhhatli bir diyetin mühim bir parçasıdır. Bolca sıvı içerek ve su içinde ne olduğu yüksek yiyecekler yiyerek vücudunuzun sıhhatli kalmasına ve muntazam çalışmasına destek olabilirsiniz.
Hidrasyonun Yararları
Sıvı alımının sağlığınız açısından pek oldukça faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Gelişmiş bilişsel işlev
- Azaltılmış bitkinlik
- Daha iyi atletik performans
- Böbrek taşı riskinin azalması
- Dehidratasyonun önlenmesi
Su İçmeyi Iyi mi Sürdürebilirsiniz?
Gün süresince susuzluğunuzu gidermek için yapabileceğiniz birkaç bayağı şey şunlardır:
- Bolca sıvı tüketin, bilhassa su.
- Şekerli içeceklerden uzak durun.
- Meyve ve sebze benzer biçimde su içinde ne olduğu yüksek besinler tüketin.
- Bol miktarda egzersiz yapın.
- Bitkinlik, baş ağrısı ve kas krampları benzer biçimde susuzluğun emarelerine dikkat edin.
İyi esenlik için hidrasyon esastır. Bolca sıvı içerek ve su içinde ne olduğu yüksek yiyecekler yiyerek vücudunuzun sıhhatli kalmasına ve muntazam çalışmasına destek olabilirsiniz.
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Hidrasyon | Kafi su temini durumu. |
su | Bütün canlıların temel bileşeni olan renksiz, kokusuz, tatsız bir sıvı. |
Rejim | Bir ferdin davranış haline getirmiş olduğu yemek ve meşrubat. |
Beslenme | Canlıların gıda elde etme ve kullanma periyodu. |
Esenlik | İyi ve hastalıksız olma hali. |
II. Hidrasyonun Önemi
Sağlıklı bir vücudu korumak için hidrasyon eğer olmazsa olmazdır. Su, vücut ağırlığımızın %60'ından fazlasını oluşturur ve vücut sıcaklığını tanzim etmek, hücrelere gıda ve oksijen taşımak ve atık ürünleri uzaklaştırmak benzer biçimde birçok mühim vücut fonksiyonunda rol oynar.
Yeterince su içmediğimizde susuz kalabiliriz. Susuzluk, bitkinlik, baş ağrısı, kas krampları ve kabızlık benzer biçimde bir takım semptoma niçin olabilir. Ciddi durumlarda, susuzluk organ hasarına ve hatta ölüme yol açabilir.
Her gün içmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve ikliminiz benzer biçimde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmelisiniz.
Ek olarak meyve, sebze ve çorba benzer biçimde su içinde ne olduğu yüksek besinler tüketerek de sıvı ihtiyacınız olan şeyi karşılayabilirsiniz.
Sağlıklı bir vücut için su içmek esastır. Sağlıklı ve susuz kalmamak için her gün kafi su içtiğinizden güvenilir olun.
III. Ne Kadar Su İçmelisiniz?
Her gün içmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve ikliminiz benzer biçimde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmelisiniz. Bu miktar, şahsi ihtiyaçlarınıza bağlı olarak artırılabilir ya da azaltılabilir.
Ne kadar su içmeniz gerektiğinden güvenilir değilseniz, ihtiyacınız olan şeyleri tahmin etmenin birkaç yolu vardır. Bir yol, vücut ağırlığınızı pound cinsinden 0,5 ile çarpmaktır. Örnek olarak, 1 pound ağırlığındaysanız, günde ortalama ons su içmeniz icap eder.
Su ihtiyacınız olan şeyi tahmin etmenin bir öteki yolu da susuzluğunuza dikkat etmektir. Susadığınızı hissediyorsanız, bu daha çok su içmeniz icap ettiğinin bir işaretidir. Sadece, susuzluğun daima emin bir susuzluk göstergesi olmadığını unutmamak önemlidir. Birtakım insanoğlu, bilhassa yaşlılar, susuz kaldıklarında bile susuzluk hissetmeyebilirler.
Su alımınız hikayesinde endişeleriniz var ise, doktorunuzla görüşün. Susuz kalmamak ve sıhhatli kalmak için her gün ne kadar su içmeniz icap ettiğini belirlemenize destek olabilirler.
IV. Hidrasyon İçin İçilebilecek En İyi Sıvılar
Hidratlı kalmanıza destek olabilecek birçok değişik sıvı vardır, sadece bütün sıvılar eşit yaratılmamıştır. Birtakım sıvılar sizi öbürlerinden daha iyi nemlendirir. Hidrat için içilebilecek en iyi sıvılar kalorisi ve şekeri düşük, elektrolitleri yüksek olanlardır.
Elektrolitler vücudunuzun suyu tutmasına destek olan minerallerdir. Vücudunuzdaki sıvı seviyelerini dengelemeye ve susuzluğu önlemeye destek oldukları için hidrasyon için önemlidirler. Susuz kalmamak için gereksinim duyduğunuz ana elektrolitler sodyum, potasyum ve klorürdür.
Sıvı ihtiyacınız olan şeyi karşılamaya yönelik içebileceğiniz en iyi sıvılardan bazıları şunlardır:
- su
- Maden suyu
- Maden suyu
- Şekersiz çay
- Şekersiz kahve
- Süt
- Spor içecekleri
Gazlı içecekler, meyve suları benzer biçimde şekerli içecekleri tüketmekten kaçınmalısınız şundan dolayı bunlar vücudunuzun susuz kalmasına niçin olabilir.
Hidrasyona ulaşınca, susamasanız bile gün süresince sıvı içmek önemlidir. Bu, susuz kalmamanızı ve sıhhatli kalmanızı elde edecektir.
V. Hidrasyon ve Spor Performansı
Hidrasyon, optimum spor performansı için eğer olmazsa olmazdır. Susuz kaldığınızda, vücudunuz muntazam çalışamaz. Bitkinlik, güç azalması ve koordinasyon bozukluğu yaşayabilirsiniz. Ek olarak, sıcaklık çarpması ve sıcaklık bitkinliği benzer biçimde ısıyla ilişkili hastalıklara yakalanma olasılığınız daha yüksek olabilir.
İçmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve ikliminiz benzer biçimde muhtelif faktörlere bağlıdır. Genel hatlarıyla, her egzersiz saati için ortalama 2-3 bardak su içmeyi hedeflemelisiniz. Sıcak havada egzersiz yapıyorsanız ya da oldukça terliyorsanız daha çok su içmeniz gerekebilir.
Egzersiz esnasında sıvı ihtiyacınız olan şeyi karşılamaya yönelik birtakım ipuçları:
- Egzersizden ilkin, egzersiz esnasında ve egzersizden sonrasında su için.
- Terleme yöntemiyle kaybettiğiniz sıvı ve elektrolitleri geri kazanmanıza destek olacak elektrolit içeren spor içeceklerini tercih edin.
- Vücudunuzun susuz kalmasına niçin olabileceğinden şekerli içeceklerden ve kafein ya da alkol içeren içeceklerden uzak durun.
- Aşırı ısındığınızı ya da bitkin olduğunuzu hissediyorsanız, serinlemek ve su ihtiyacınız olan şeyi karşılamaya yönelik mola verin.
Vücudunuzu susuz bırakmayarak spor performansınızı artırabilir ve sıcaklığa bağlı rahatsızlık riskinizi azaltabilirsiniz.
VI. Hidrasyon ve Kg Kaybı
Kg kaybı için hidrasyon eğer olmazsa olmazdır. Susuz kaldığınızda, vücudunuz homeostaziyi korumak için suyu meblağ. Bu kg alımına yol açabilir ya da kg vermeyi zorlaştırabilir.
Bolca sıvı içmek vücudunuzdaki toksinleri ve atık ürünleri temizlemeye destek verir. Bu, tok ve doyum olmuş hissetmenize destek olabilir ve bu da yemek alımının azalmasına yol açabilir.
Su ek olarak metabolizmanızı hızlandırmaya destek verir. Su içtiğinizde vücudunuz kalorileri daha bereketli bir halde yakabilir.
Zayıflamaya çalışıyorsanız, gün süresince bol bol sıvı içtiğinizden güvenilir olun. Günde sekiz bardak su içmeyi hedefleyin ya da egzersiz yapıyorsanız ya da oldukça terliyorsanız daha fazlasını hedefleyin.
Ek olarak şekersiz çay, kahve ya da maden suyu benzer biçimde öteki sıvıları da içebilirsiniz. Yalnız zayıflama çabalarınızı sabote edebilecek şekerli içeceklerden kaçındığınızdan güvenilir olun.
VII. Hidrasyon ve Esenlik
Hidrasyon genel esenlik ve sıhhat için eğer olmazsa olmazdır. Su vücut ağırlığımızın ortalama %60'ını oluşturur ve vücut sıcaklığını tanzim etmek, hücrelere gıda ve oksijen taşımak ve atık ürünleri uzaklaştırmak benzer biçimde birçok mühim vücut fonksiyonunda rol oynar.
Susuz kaldığınızda vücudunuz muntazam çalışamaz. Bitkinlik, baş ağrısı, kas krampları ve kabızlık benzer biçimde semptomlar yaşayabilirsiniz. Şiddetli olaylarda, susuzluk organ hasarına ve hatta ölüme yol açabilir.
Su içmenin birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Gelişmiş bilişsel işlev
- Artan enerji seviyeleri
- Daha iyi cilt ve saç
- Kronik rahatsızlık riskinin azalması
Her gün içmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve ikliminiz benzer biçimde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmelisiniz.
Ek olarak meyve suyu, süt ve çorba benzer biçimde öteki sıvılardan da su alabilirsiniz. Sadece, kg alımına ve öteki esenlik problemlerine katkıda bulunabilecekleri için şekerli meşrubat alımınızı sınırlamanız önemlidir.
Hidrasyon sıhhatli bir hayat tarzının mühim bir parçasıdır. Bolca su ve öteki sıvıları içerek vücudunuzun muntazam çalışmasına ve sıhhatli kalmasına destek olabilirsiniz.
Dehidratasyon: Emareleri ve Neticeleri
Dehidratasyon, terleme, idrara çıkma ve öteki bedensel işlevler yöntemiyle kaybettiğiniz sıvıyı yerine dercetmek için kafi sıvı içmediğinizde meydana gelir. Bu, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle bir takım esenlik sorununa yol açabilir:
- Susuzluk
- Ağız kuruluğu
- Baş ağrısı
- Kas krampları
- Tükenmişlik
- Şuur bulanıklığı, konfüzyon
- Baş dönmesi
- Baş dönmesi
- Nöbetler
- Koma
Şiddetli olaylarda, dehidratasyon ölümcül olabilir. Dehidratasyon semptomlarından herhangi birini yaşarsanız, hemen sıvı içmeniz ve gerekirse tıbbi yardım almanız önemlidir.
IX. Susuz Kalmaktan Iyi mi Kaçınılır
Susuz kalmayı önlemek için yapabileceğiniz birkaç bayağı şey var:
- Susamasanız bile gün süresince bolca sıvı tüketin.
- Su, süt, meyve suyu benzer biçimde sıvı ihtiyacınız olan şeyi gideren içecekleri tercih edin.
- Şekerli ve alkollü içeceklerden uzak durun, şundan dolayı bunlar vücudunuzun susuz kalmasına niçin olabilir.
- Bol bol meyve ve sebze tüketin; bu besinler su ve vücudunuzun su ihtiyacını karşılamaya destek olan öteki gıdaları ihtiva eder.
- Tertipli egzersiz yapın sadece egzersizden ilkin, egzersiz esnasında ve egzersizden sonrasında bolca sıvı tükettiğinizden güvenilir olun.
- Susama, ağız kuruluğu, bitkinlik ya da baş dönmesi benzer biçimde dehidratasyon emareleri yaşıyorsanız, derhal sıvı tüketin.
Bu ipuçlarını takip ederek hem susuzluğunuzu giderebilir bununla beraber sıhhatli kalabilirsiniz.
S: Hidrasyon nelerdir ve niçin önemlidir?
A: Hidrasyon, vücutta kafi su seviyelerini koruma sürecidir. Su, vücut sıcaklığını tanzim etmek, hücrelere gıda ve oksijen taşımak ve atık ürünleri uzaklaştırmak benzer biçimde birçok vücut işlevi için gereklidir.
S: Her gün ne kadar su içmeliyim?
A: Her gün içmeniz ihtiyaç duyulan su miktarı, yaşınız, aktivite seviyeniz ve ikliminiz benzer biçimde muhtelif faktörlere bağlıdır. Sadece, iyi bir kaide olarak günde sekiz bardak su içmelisiniz.
S: Sıvı alımının yararları nedir?
A: Sıvı alımının sağlığınız açısından pek oldukça faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
* Gelişmiş bilişsel işlev
* Artan enerji seviyeleri
* Daha iyi uyku
* Kronik rahatsızlık riskinin azalması
* Gelişmiş atletik performans
0 Yorum